Blog

Vier tips om je collega’s te overtuigen van data science

Een bedrijf genereert heel wat data, maar vaak kwijnt die bron aan informatie ergens weg op een harde schijf, een on-premise server of in de cloud. Veel bedrijven bezitten een schat aan informatie die helaas onbenut blijft. Stop je al die data in een data factory en ga je aan de slag met data science – het verwerken van data om er kennis en inzichten uit te halen – dan kan je al die gegevens inzetten om bijvoorbeeld repetitieve taken te automatiseren of klanten een betere dienstverlening te bieden. Data science</em-initiatieven komen vaak vanuit de IT-afdeling en die hebben het niet altijd gemakkelijk om de rest van het bedrijf te overtuigen van het nut. Met onze vier tips overtuigt elke IT’er de hele organisatie.

Tip 1: Maak van data science een business case

Data science is geen eenvoudig te begrijpen onderwerp. Het klinkt vaak als kwantumfysica voor niet-IT’ers. Wil je hen overtuigen van de voordelen? Maak het dan concreet. Gebruik begrijpelijke termen en stel een business case op waarin je een heel concreet probleem te lijf gaat met data science. Vertel waarom data science jouw bedrijf beter zal maken dan de concurrentie.

Tip 2: Focus niet alleen op het technische aspect

Als IT-afdeling kijk je vooral naar het technische aspect van data science. Je stelt je vragen over de integratie van je verschillende systemen, hoe gegevens naar een data lake vloeien of welke analytics-software je best gebruikt. Je collega’s zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden en resultaten. Het maakt hen niet uit wat er in de spreekwoordelijke doos zit. Praat met hen over hoe hun manier van werken er morgen kan uitzien en hoe ze er voordeel uit kunnen halen voor zichzelf en de klant. Kijk dus ook eens voorbij de techniek.

Tip 3: Toon dat data science meer is dan automatisering

Een belangrijk voordeel van data science is automatisering. Repetitieve taken zoals het verwerken van gescande formulieren, analyseren van beelden en conversaties tot zelfs het opstellen van een directierapport, gebeuren plots in enkele kliks. Handig, maar in het ondersteunen van een bestaand proces ziet de ‘business’ vaak weinig toegevoegde waarde. Focus in je business case op nieuwe mogelijkheden die data science met zich meebrengt zoals het gebruik van voorspellende algoritmes die je toelaten om voortijdig op situaties in te grijpen of de juiste investeringsbeslissingen te maken.

Tip 4: Toon de positieve impact op de werkvloer

Data science brengt heel wat verandering met zich mee. Niet alleen op de technische infrastructuur, maar ook op de werkvloer. Verschillende van je collega’s zullen anders gaan werken of een deel van hun takenpakket zien wegvallen omwille van automatisering. Zij stellen zich, terecht, vragen over hoe hun job er in de toekomst zal uitzien. Leg dus klaar en duidelijk uit hoe hun functie er kan uitzien, want vaak wordt die er enkel boeiender op. Zo kunnen juniors bijvoorbeeld sneller meer verantwoordelijkheden aan omdat ze de ondersteuning hebben van de inzichten die je met analytics uit je data haalt.

 

Wil je meer advies over hoe je je data science het best kunt pitchen of wil je de eerste stappen zetten naar een data-driven organisatie? Neem dan nu contact met ons op en we helpen je met veel plezier verder.

 

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief

Van data science tot integratietrajecten en service design, op onze blog hebben we heel wat interessante verhalen te vertellen. Wil je niks missen, maar heb je geen zin om elke keer onze website te checken voor nieuwe content? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en krijg elk kwartaal een overzicht van onze blogs in je mailbox!

todo

    Je e-mail (verplicht)

    Ja, ik schrijf me in voor de nieuwsbrief.

    We houden rekening met uw privacy. Om uw aanvraag op te volgen, worden uw gegevens opgeslagen. Zonder uw akkoord voegen we u echter niet toe aan onze verzendlijst voor direct marketing per e-mail. Meer informatie over wat we met uw gegevens doen, staat in onze privacyverklaring.