Open source vs. één leverancier

Open source vs. één grote leverancier: de beste keuze voor je data science-project

Data en gegevensanalyse zijn al lang niet meer voor nerds die van statistiek houden. Meer nog, voor veel bedrijven wordt het stilaan het digitale goud van de 21ste eeuw. Hoewel organisaties écht overtuigen nog een hele kunst is, beseffen velen wel dat ze op een of andere manier mee moeten met deze innovatie. Toch zitten ze met heel wat vragen, want de keuzemogelijkheden zijn legio. Bedrijven vragen zich af hoe ze best van start gaan en vooral hoe ze hun software, opslag en dergelijke future-proof maken. Vaak komt die vraag neer op “Ga ik voor open source of kies ik voor een grote leverancier?”. Op deze brandende vraag geven we in deze blog een antwoord.

Is open source een open deur naar de toekomst?

Met de komst van data science – het gebruiken van wetenschappelijke methodes, processen, algoritmes en systemen om kennis uit data te puren – is opensourcesoftware een prominente plaats beginnen innemen. Vandaag is één leverancier en technologie niet meer voldoende. De flexibiliteit van het opensourcemodel dat steunt op samenwerken tussen verschillende software is daar dus geknipt voor. Er zijn nog voordelen waarom open source zo belangrijk is voor gegevensanalyse. We zien bijvoorbeeld dat veel innovaties op vlak van data gedreven worden vanuit de opensourcegemeenschap. Wie dus met state-of-the-art-technologie wilt werken, en vooral blijven werken, moet zijn heil daar zoeken. Daarnaast hangt er meestal een kleiner prijskaartje aan wat data science ook voor bedrijven met beperkte middelen toegankelijk maakt.

Open source, met zijn flexibiliteit en hoge graad van innovatie, lijkt dus een goede keus om toekomstgericht met data aan de slag te gaan. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het opzetten van de toepassingen en het beheer achteraf is vaak erg ingewikkeld. Het vraagt best wat technische kennis. Zelfs voor ervaren IT’ers zal het extra tijd in beslag nemen. Ook wat betreft de stabiliteit van toepassingen en toewijding in het ontwikkelen van programma’s schiet open source soms te kort.

Kies je toch best voor een grote leverancier?

Kiezen voor een grote leverancier zoals IBM, SAS of SPSS heeft uiteraard zijn voordelen. Vooral op vlak van het beheer van je omgeving en infrastructuur zal je heel wat bloed, zweet en tranen uitsparen. Je krijgt duidelijke en overzichtelijke tools die je de volledige controle geven over je data. Updates gebeuren automatisch zonder dat je je er als beheerder al te veel zorgen over moet maken. Daarnaast ben je zeker van de toewijding van het bedrijf. SAS zal niet plots de ontwikkeling van zijn platform stopzetten en IBM zal niet ineens ophouden te bestaan. Je bent dus zeker van de duurzaamheid van je investering. Bovendien kan je op beide oren slapen wat betreft de regelgeving.

Ook hier is er een andere kant aan de medaille. Omdat grote bedrijven hun software met heel wat systemen verbinden, duurt het langer om innovaties door te duwen. Ze spelen ook minder graag samen met andere leveranciers en schermen vaak hun toepassingen af. Door deze zogenaamde vendorlock-in boet je in aan flexibiliteit. Bovendien hangt er een hoog prijskaartje aan vast waardoor de drempel naar data science een stuk hoger ligt.

Combineer de voordelen

Als je niet wilt kiezen tussen open source of een grote leverancier, dan zijn er gelukkig spelers op de markt die beide combineren. Een daarvan is Microsoft. Als groot techbedrijf bieden ze met Azure een gemakkelijk te beheren en te gebruiken platform aan. Bij heel wat PaaS (Platform as a Service) worden de laatste nieuwe updates automatisch geïnstalleerd en je mag er ook zeker van zijn dat je in orde bent met alle wetten zoals GDPR. Ook op vlak van innovatie scoort Microsoft hoge punten. Ze geven voldoende ruimte om opensource of andere software in te passen in hun omgeving. Je kan aan de slag met je R- en Python-kennis, je profiteert van de enorme schaalbaarheid van Spark-clusters bij gegevensanalyse of je werkt zonder problemen met TensorFlow, van oorsprong een product van concurrent Google. Zo hou je zelf de controle, beperk je het risico op vendorlock-in en kan je zeker zijn dat je investering future-proof is. Alles bij elkaar biedt Microsoft een gulden middenweg tussen beide opties. Daarom zetten we er bij Cnext dan ook vol op in.

 

 

In een gratis workshop beantwoorden we al je vragen en helpen we je data op de juiste manier inzetten. Vraag hem nu aan.

 

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief

Van data science tot integratietrajecten en service design, op onze blog hebben we heel wat interessante verhalen te vertellen. Wil je niks missen, maar heb je geen zin om elke keer onze website te checken voor nieuwe content? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en krijg elk kwartaal een overzicht van onze blogs in je mailbox!

todo

    Je e-mail (verplicht)

    Ja, ik schrijf me in voor de nieuwsbrief.

    We houden rekening met uw privacy. Om uw aanvraag op te volgen, worden uw gegevens opgeslagen. Zonder uw akkoord voegen we u echter niet toe aan onze verzendlijst voor direct marketing per e-mail. Meer informatie over wat we met uw gegevens doen, staat in onze privacyverklaring.