Drie zaken om op te letten bij de keuze van je Azure-services

Ongetwijfeld zijn er veel vergaderingen en overlegmomentjes voorafgegaan aan het besluit om naar de cloud over te stappen. Uiteindelijk werd er voor de cloud gekozen en staat alles klaar om er mee aan de slag te gaan. Daarmee is de kous af. Of toch niet? Ook het selecteren van de verschillende services en componenten die je gebruikt binnen bijvoorbeeld de Azure-cloud is essentieel om je investering maximaal te laten renderen.

Door de bomen het Azure-bos niet meer zien

Een van de voordelen van Azure is het brede aanbod aan services en componenten die je op het platform kan gebruiken. Handig, maar kiezen welke services je wilt gebruiken wordt er niet gemakkelijker op. Bovendien kunnen verschillende onderdelen dezelfde of gelijkaardige functies uitoefenen. Je Azure-omgeving optimaal gebruiken vraagt dus niet alleen kennis van de mogelijkheden, je moet ook heel wat ervaring hebben om te weten wat het best bij welk scenario past. Voor velen wordt het daardoor al snel erg verwarrend. Daarom lijsten we hier even drie zaken op waar je op moet letten bij het kiezen van je verschillende Azure-services: beveiliging, flexibiliteit en uitbreidbaarheid, en de integratiemogelijkheden.

Beveiliging

Het eerste bedrijf dat het leuk vindt dat zijn online omgeving zo lek is als een zeef moeten we nog tegenkomen. Een eerste criterium voor het kiezen van je services is dus beveiliging. Onderzoek grondig hoe verschillende componenten de beveiliging van je omgeving beïnvloeden. Hoewel onderdelen op zich veilig kunnen zijn, kunnen er door combinatie achterpoortjes ontstaan in de beveiliging.

Een nieuwe klant vroeg ons hun bestaande omgeving onder de loep te nemen. Zij lieten van oudsher partners inpikken op hun workflow via een API. Op zich een goed idee, maar de configuratie met verschillende andere services zorgde voor een loophole die eenvoudig kon worden uitgebuit. We konden het probleem snel oplossen en niets wees erop dat er gevoelige informatie was gelekt. Maar de situatie had voor het bedrijf heel anders kunnen uitdraaien.

Flexibiliteit en uitbreidbaarheid

Wie voor de cloud kiest doet dat deels omwille van de flexibiliteit. Toch kan die wel eens tegenvallen want niet elke tool of service is even schaalbaar. Je wilt koste wat het kost vermijden dat je aan de slag gaat met een opstelling waarbij je na enkele maanden tegen de limiet aan botst. Die bottleneck zorgt dat de prestaties van je omgeving worden beperkt en zorgen voor extra kosten of zelfs dat je helemaal van nul moet herbeginnen. Als tweede moet je aandacht dus gaan naar de schaalbaarheid.

En er zijn in Azure genoeg mogelijkheden om schaalbaar te werken. Zo zorgt de combinatie van Service Fabric en de Service Bus voor heel wat flexibiliteit. Kan je toch niet om een niet-schaalbare component heen? Dan kan je met Azure ook aan de slag met eigen code om er een mouw aan te passen.

Integratie

Softwarepakketten die met elkaar samenwerken, het is de droom van elk bedrijf dat efficiënt wil werken. Als laatste aandachtspunt kijk je dus best ook naar de integratiemogelijkheden voor je Azure-services en externe toepassingen die je er op wilt aansluiten. Zeker naar de toekomst toe is het belangrijk om de componenten te kiezen waar je eenvoudig nieuwe toepassingen op inplugt. Zo haal je zo lang en zo veel mogelijk uit je investering. Gelukkig is Azure een van de beste leerlingen van de klas op dit vlak: ongeveer alle eigen services kunnen met elkaar integreren en ook heel wat opensourcesoftware is welkom.

Daarnaast zorgt de API manager binnen Azure ervoor dat bedrijven hun interne processen eenvoudig verbinden met deze Microsoft-cloud. Bovendien maakt diezelfde manager het ook mogelijk om de omgeving en data beschikbaar te maken voor derde partijen en partners. Gebruikers kunnen zich abonneren op API’s en bedrijven kunnen op hun beurt zelf een platform ontwikkelen met Azure als basis. Een van onze klanten gebruikt API’s bijvoorbeeld om sneller te digitaliseren, want hun klanten kunnen zo hun informatie gebruiken om eigen tools en toepassingen te ontwikkelen. Zo zet Azure de deur open naar as-a-service-modellen.

Toch graag een tweede paar ogen om even naar de opstelling van je Azure-omgeving te kijken? Cnext helpt je met plezier!

 

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief

Van data science tot integratietrajecten en service design, op onze blog hebben we heel wat interessante verhalen te vertellen. Wil je niks missen, maar heb je geen zin om elke keer onze website te checken voor nieuwe content? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en krijg elk kwartaal een overzicht van onze blogs in je mailbox!

todo

    Je e-mail (verplicht)

    Ja, ik schrijf me in voor de nieuwsbrief.

    We houden rekening met uw privacy. Om uw aanvraag op te volgen, worden uw gegevens opgeslagen. Zonder uw akkoord voegen we u echter niet toe aan onze verzendlijst voor direct marketing per e-mail. Meer informatie over wat we met uw gegevens doen, staat in onze privacyverklaring.